Житен режим

„Житеното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.”

Вдъхновяващи са словата на Учителя за същността на житеното зрънце и цялата универсална енергия, която съдържа то в себе си. Благодат и светлина струи от това малко живо същество, което съдържа в себе си цяла една вселена. Със своята чистота и святост то повдига всяка една душа, пречиства телата ни и обновява всяка наша клетчица за нов живот.  Житният пост е не просто практика за прочистване и обновяване на организма от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни след зимните месеци. Той е силен метод за духовно пречистване и пробуждане на съзнанието.

Житният пост е един чудесен метод за превъзпитание и пречистване на хората и подготвянето им за новият Живот, който идва на Земята – за постигане на великите идеали на човечеството. 🙂 Безспорно идеален вариант е провеждане на поста с лимец – дивото българско жито на древността. Освен изключителните си хранителни качества и енергийни свойства, лимецът е много мека пшеница. Съществувал е от древни времена и е на повече от 17 000 хил.г., като дава начало на всички съществуващи видове жито в днешни времена. С лимец са се хранили много древни народи, фараоните, траките, Христос. Зрънцата са пълноценна храна, съдържащи в оптимален баланс всички важни хранителни съставки, необходими за здравето, като калий, калций, магнезий, фосфор, органичен манган, селен, бета-каротин, есенциални мастни киселини, В комплекс и др.

Лимецът съдържа минимално количество глутен и ph, което е по-скоро неутрално като среда. Житният пост не е просто програма прочистваща биологията или диета за отслабване, а е свещен акт на хармонизиране на духа, тялото и емоциите. Лимецът е зародиша, възпроизвеждащата сила, новото начало, семето на живота, което посято в благоприятната почва на тялото и ума, пробужда светлината на съзнанието, чистотата в същината и любовта в делата. 🙂

Можем да опитаме поне 10-тина дни да сложим в ред и покой мислите си, да се „изчистим” от негативните емоции и притеснения. Да четем духовна литература, да се молим, медитираме, да се разхождаме сред природата, да обърнем повече внимание на живота, който водим и до колко начинът ни на живот и хранене допринасят да се чувстваме щастливи, и сами ще се убедим в постиженията, които ще придобием ако проявим воля и сме търпеливи с режима. От чисто духовен аспект, лимецът намалява волевите препятствия, не се усеща много глад, насища организма и изпълва с благост и лекота. 🙂 Ето и два варианта за изпълнение на поста. 🙂 Подготовка: Разделяме един килограм жито (негрухана пшеница или лимец) на 10 равни части. Разделяме за всеки ден по 100 гр. жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържането на живота), три ябълки (за сърцето), девет ореха (за мозъка), шест-осем чаши гореща вода (изворна, но не минерална).

Приготвяне на житото:
Вечерта, преди да започнем житния режим, измиване хубаво 100 грама жито и го накисваме в хладка или гореща вода. Колкото по-гореща е водата, толкова по-меки и набъбнали стават зрънцата. Най-удобно ще бъде да се използва термос, но ако нямате може и стъклен буркан, като могат да се поставят от вечерта и ще бъдат готови на сутринта за консумация. Хубаво би било, ако не се ползва хлорирана вода, а по-скоро изворна или филтрирана. На следващата сутрин внимателно изливаме от термоса само житната вода и я изпиваме на гладно, като може да добавим мед и лимон за вкус. Но ако не ви харесва водата, може и да не я пиете. Друг вариант е да си сварите житото. Може да направите своите опити и интуитивно да изберете, кой е най подходящия за вас вариант. Важно е така да го направите, че да ви бъде вкусно.

Житото разделяме на 3 равни части (за закуска, обяд и вечеря). Когато го ядем, можем да си го подслаждаме с мед. Сутринта в началото на режима да се казва фомулата: „Божията любов носи изобилния и пълен живот.“ (3 пъти) След нея се казва формулата за житния пост: „Господи, приеми ме в лечебницата на природата за десет дни.“ (3 пъти) Тази формула се казва само веднъж при започване на житния режим, а при всяко хранене се казва първата формула. По време на житния режим е препоръчително да пием предимно гореща вода, подправена с лимонов сок и мед. Най-добре е да не разтваряме меда във водата, а да го ядем с лъжичка, която ще поставяме на горната част на небцето. Като отпиваме от водата, медът постепенно ще се разтвори и ще се усвои по-добре. Чрез този начин на хранене ние ще захраним мозъчните си центрове с хранителни вещества, усвоени в устата, а не чрез стомаха. Житото ще ядем, като преди да го преглътнем, ще го дъвчем бавно поне 99 пъти. Преди да изядем ябълката, нека я подържим в ръка, да я разгледаме, да се свържем с нейната аура, да й се порадваме, да благодарим на дървото, на слънцето и т.н. Хубаво е да спазваме правилото дадено от Учителя да се храним с любов и благодарност. Добре е да съберем семките от ябълките от поста и да ги посадим на подходящо място. По този начин ще изразим нашата благодарност за нейната саможертва.

По време на житния режим не употребяваме никаква сол. През тези дни ставаме слънчеви хора, винаги усмихнати и не допускащи в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки. Постът реално е 30 дни: • 10 дни при подготовката, която е хранителна и психологическа, като се консумират повече плодове и зеленчуци, пият се чайове и достатъчно вода. Като цяло е необходимо да се понамали останалата храна, като се опитаме да подобрим и алкално-киселият баланс в организма ни. • 10 дни хранене с лимец, орехи и ябълки. • 10 дни захранване, като отпостим с „ангелска супа” (варени цели картофи, малко сол, лимон и магданоз). Друг вариант на поста е да се консумира само лимец, накиснат или ненакиснат (суров, сух) и да се пие повече вода. Този пост засилва волевите качества спрямо глада, но и процесът на пречистване е по-силен. Тялото се преустройва на по-високи вибрации, духът засиява, душата се изпълва с мекота и блаженство. 🙂

Отпостване (захранване):
На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавете ангелска супа, която се приготвя от цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, малко сол, черен пипер. В дните след режима трябва да внимаваме да не преяждаме. Всички отпадъци от храната (орехови черупки, лимонови кори и т.н.) не изхвърляме на боклука, а ги събираме в плик. Когато свърши постът, ги заровете на някое чисто място сред природата. Ако започваме поста в началото на месец февруари, когато Слънцето е в знака Водолей, символ на чистотата и любовта и на силите на новата епоха на Водолея, е препоръчително да се съобразим и с Луната, която има голямо значение за човека и процесите настъпващи в него. Поради това режимът е добре да започне след разсипа на Луната, когато има най-благоприятни условия за лекуване и чистене. Броят на ябълките и орехите също не е случаен, както е важно и пиенето на повече вода, тя спомага за по-бързото отвеждане на шлаките извън организма, регулира течностите и пречиства цялостно тялото. Може да се добавя лимон към водата, но да не бъде повече от 1 на ден. Също така се включва и мед за подслаждане, но не повече от 100 гр дневно. По време на поста е хубаво да не се пуши и пие алкохол, кафе или да се приема каквото и да е различно от изброеното в режима. 🙂

След Житен Пост имаме други усещания и разбирания за храната, рецепторите стават по-фини, засилват се и вкусовите възприятия. Съзнанието се отваря по-широко, за да приеме вселенската любов и светлина. Тялото, духът и душата вибрират на по-висока честота. А тази енергия се засилва, ако житото е споделено и е дар-благословено. 🙂 Вибрациите на това дарено житено зрънце са толкова чисти и светли, че засияват в телата ни, изпълват ни с блажени чувства и добри мисли. Даряването на житото е значимо и благо дело, обединяващо душите и сърцата ни. Самият акт на дарение прави всяко малко зрънце свещено, повдига вибрациите, споделени от светлите мисли и чувства и призовава към единство и блага топлина. 🙂 Нека споделяме заЕдно общата енергия на чистота, радост и благост, с този прекрасен Житен Пост, да дарим светла, жива храна на цялата си същина, да позволим на Божествената енергия да усили нашите вибрации в мисли на любов и добротворни дела. 🙂 БлагоДарим 🙂

„Житното зърно е Христос. Целият свят се храни от Христа. Житните зрънца са Неговото тяло.“ Учителя Беинса Дуно (Петър Дънов)

Here you can read about the Wheat Regimen in English.