Идеята ДарЛимец

Идеята е вдъхновена от Учителя Петър Дънов, който ни учи, че житото е свещена храна. Когато го купуваме и продаваме, ние го обременяваме и така то губи част от живителните си сили. Чрез инициативата ДарЛимец се стараем да приложим тази заръка и да направим един жив опит, в който хлябът и житото да се споделят даром и така да бъдат много по-ценни за всички нас.

ДарЛимец е идея, която живее в сърцата на стотици доброволци, с които всяка година отглеждаме лимец, приготвяме, транспортираме и раздаваме пълните с лимец пакетчета за житния режим в почти всеки град в България.

Житният режим е 10-дневен пост, с който пречистваме телата, умовете и сърцата си, хранейки се основно с жито. Вярваме, че древното жито – лимец е най-чистия и подходящ вариант. Според нашите опитности, както и според научните изследвания в тази област, лимецът има безспорно превъзходство в хранителната и лечебната си стойност пред обикновената, третирана с химични препарати и отглеждана заради по-големите си добиви пшеница.

Каузата ДарЛимец е жива верига, която свързва хората, както помежду им, така и със святата сила на безвъзмездно дареното житено зърно. От 2012г. до сега отглеждаме и даряваме лимец и вярваме, че достигайки до все повече хора тази инициатива събужда все повече и повече доброта, сила, светлина и радост в душите ни. 

ДарЛимец за житния режим

Лимецът, който произвеждаме, никога НЕ се е купувал и продавал, като това е в основата на нашата инициатива и се надяваме винаги да остане така.

За да се пречисти човек е хубаво, разбира се, да го направи с чисто отгледано жито. Това е и голяма част от основата на тази инициатива. Чистота обаче е нещо, което е хубаво да съществува не само на физическо поле, но и на поле мисли, чувства, намерения. И в този ред на мисли ще си позволим да споделим радостта от начина, по който работи начинанието ДарЛимец.

Един от най-ценните успехи на инициативата според нас е, че това не е плод на един човек, който примерно е решил да раздава лимец, а това е резултат на колективните усилия и успех на хилядите хора, които през годините са подкрепяли и подкрепят идеята по различни начини.

Пътят, който извървява всяко едно пакетче с Дар лимец всяка година става благодарение на задружната работа на различни доброволци. Той започва от посяването на зрънцата с едни доброволци и прибирането на реколтата с други, след това почистването и складирането с трети, пакетирането и всичкото творчество, с което се обгрижват пакетчетата – с четвърти. След това други доброволци го транспортират по различните градове, села и държави, после то достига до някой местен доброволец, който ги раздава в съответния град.

И всичкият този път е една жива верига, която всяка година обединява толкова много съидейници и позитивни хора, които помагат в каузата. Та може да си представите как се създава всяко пакетче, с помощта и подкрепата на колко много хора с безкористни и добри намерения.

Вярваме, че начинът по който се реализира успешно ДарЛимец, показва, че всяка една добра идея може да бъде безвъзмездно реализирана, стига да има чисти намерения, постоянство и усърдна работа.

Това дело не е подпомагано от никакви европейски проекти, субсидии или организации. Всичко, вложено до момента, е от личните средства и подкрепата на доброволци. Ако идеята да получавате ДарЛимец ви харесва, може да помогнете от тук. Дарените средства ще бъдат използвани за разходите по отглеждането, транспортирането и лющенето на лимеца.