Колективното отглеждане

Колективното отглеждане е лесен и евтин начин, за да си произвеждате лимец.

Как се случва?

Първо търсим на удобно място из страната голяма нива (десетки, стотици или хиляди декари), която да ни бъде предоставена възможно най-изгодно. Когато нивата е голяма, тогава разходите за обработването й са значително по-малки отколкото да си отгледате дори на ваша земя лимецът. След това всеки, който желае да си отглежда лимец е добре дошъл да се присъедини на тази нива, като всеки си поема разходите по обработването на парчето земя, което желае да си засее. Семето го даряваме, като идеята е след това човек да дари поне 50% от реколтата си, за да може доброто дело да продължи и други хора да получат даром семена, и да започнат да си отглеждат лимец.

По този начин човек не само, че спестява от разходите за обработването на земята и лимеца, но и не му се налага да прави голяма първоначална инвестиция за закупуване на семето. Също така ако няма опит в отглеждането на лимец, това е добър начин да придобие такъв, като работим заедно със съидейници.

Пример за колективно отглеждане е голямата 800дка. нива до Пловдив (с.Царацово), която засяхме през 2013. Събраха се към 200 човека, които се присъединиха заедно да си отглеждат лимец. Разходите за 1 декар бяха 43 лв., като в тази цена беше включено всичкото обработване на земята, наема на земята, както и жътвата с комбайн. през годините  сумата за разходи се е променяла.

 Какво е нужно да си носите … Подходящи дрехи и обувки (като за нива 🙂 ), гумени ботуши ~ ако е имало скоро дъждове, земята ще се е напоила с вода и може да е кално, шапка ~ ако е слънчево (тъй като сеитбата ще е цял ден и може да стане по-топличко), храна и вода, кофа По време на сеитбата всеки държи кофа, в която се изсипва лимец. Тя е в едната му ръка, а с другата взима зърна и ги разпръсква върху земята. Имаме налични определено количество кофи, но има вероятност ако се присъединят повече хора на сеитбата, да не достигнат бройките, така че ако имате възможност е добре да донесете (за всеки случай) една или повече. Добре е кофата да е с вместимост към 3-5 кг, но може и с други размери, стига да ви е удобно да я държите.

Какво се случва след жътвата … Общото събрано количество лимец от нивата определя всеки колко зърно ще получи според декарите, с които се е включил. След като е събрано от нивата, зърното остава с люспите си и е необходимо да се почисти на специални машини, които ги има на няколко места в България. Този процес ще се осъществява по отделно от всеки или на групички от самоорганизирали се хора. Ние няма да имаме възможност да организираме тези процедури и всеки ще поеме грижите за зърното след получаването на реколтата. Махането на люспата на лимеца се заплаща допълнително отделно на хората, които се занимават с това и разходите ще бъдат поемани самостоятелно от всеки. Нека да се опитаме да разберем в пълнота идеята за колективно отглеждане на лимец и всеки, който желае да участва, да се постарае да присътва в процеса на засяване, тъй като това ще помогне на всички ни да сме още по-свързани с лимеца и с посаждането на ценни семенца вътре в нас. Семето го даряваме ние приятелите от „Дар Лимец“ и заедно засяваме нивата на ръце. А след това всеки дарява от декарите, с които е участвал поне 50% от реколтата си, за да има отново за презасяване и даряване. БлагоДарим 🙂
Цел на колективното отглеждане на лимец …
Молим да изгледайте споделените видеа на сайта, за да се запознаете правилно с идеята. Особено важно е да се разбере, че целта на колективното отглеждане не е просто да инвестирате пари, за да се сдобиете с лимец, който да ви излезе по-евтин от магазина. Целта на колективното засяване е да работим задружно на полето и да споделяме всичките дейности при отглеждането. Затова ако желаете да участвате, ще е нужно да дойдете на нивата при сеитбата и жътвата. Ако желаете да направите дарение (линк за връзка) за отглеждане на ДарЛимец, от който после даряваме цялата реколта, тогава не е задължително да идвате на сеитбата – доброволците ще сеем и жънем такива ниви. В такъв случай, молим да уточните при превода, че той е дарение за ДарЛимец. Желаем ви вдъхновяващи дни 🙂 и до нови срещи!