Колективното отглеждане

Актуална информация 2024.
Последните години колективно отглеждане правим съвсем рядко поради усложнения, заради липсата на собствена земя и най-вече земеделска техника. 
Дълги години успявахме да организираме колективно отглеждане без наличието на земя и техника, но това ни костваше много затруднения в две отношения.
Едното е работата с арендаторите. А другото е, че хората, участващи в колективното отглеждане много често не успяват да поемат отговорност и да участват в целия процес. 

За идеята:

Колективното отглеждане го правим за тези, които нямат тяхна земя, земеделска техника или опит но желаят да си отглеждат лимец заедно с други хора и с ДарЛимец.

Как се случва?

Първо търсим на удобно място из страната голяма нива (поне няколко десетки декара), която да наемем възможно най-изгодно. Когато нивата е голяма, тогава разходите за обработването й са значително по-малки отколкото да си отгледате дори на ваша земя лимецът. След това всеки, който желае да си отглежда лимец е добре дошъл да се присъедини на тази нива, като всеки си поема разходите по обработването на парчето земя, което желае да си засее. Семето го даряваме от ДарЛимец , като идеята е след това човек да дари поне 50% от реколтата си, за да може делото да продължи и други хора да получат даром семена, и да започнат да си отглеждат лимец.

По този начин човек не само, че спестява от разходите за обработването на земята и лимеца, но и не му се налага да прави голяма първоначална инвестиция за закупуване на семето. Също така ако няма опит в отглеждането на лимец, това е добър начин да придобие такъв, като работим заедно със съидейници.

Най-големия пример за колективно отглеждане е голямата 800дка. нива до Пловдив (с.Царацово), която засяхме през 2013. Събраха се към 200 човека, които се присъединиха заедно да си отглеждат лимец. Разходите за 1 декар бяха 43 лв., като в тази цена беше включено всичкото обработване на земята, наема на земята, както и жътвата с комбайн. през годините  сумата за разходи се е променяла.

 Какво е нужно да си носите … Подходящи дрехи и обувки (като за нива 🙂 ), гумени ботуши ~ ако е имало скоро дъждове, земята ще се е напоила с вода и може да е кално, шапка ~ ако е слънчево (тъй като сеитбата ще е цял ден и може да стане по-топличко), храна и вода, кофа По време на сеитбата всеки държи кофа, в която се изсипва лимец. Тя е в едната му ръка, а с другата взима зърна и ги разпръсква върху земята. Имаме налични определено количество кофи, но има вероятност ако се присъединят повече хора на сеитбата, да не достигнат бройките, така че ако имате възможност е добре да донесете (за всеки случай) една или повече. Добре е кофата да е с вместимост към 3-5 кг, но може и с други размери, стига да ви е удобно да я държите.

Какво се случва след жътвата … Общото събрано количество лимец от нивата определя всеки колко зърно ще получи според декарите, с които се е включил. След като е събрано от нивата, зърното остава с люспите си и е необходимо да се почисти на специални машини, които ги има на няколко места в България.

Цел на колективното отглеждане на лимец …
Молим да изгледайте споделените видеа на сайта, за да се запознаете правилно с идеята. Особено важно е да се разбере, че целта на колективното отглеждане не е просто да инвестирате пари, за да се сдобиете с лимец, който да ви излезе по-евтин от магазина. Целта на колективното засяване е да работим задружно на полето и да споделяме всичките дейности при отглеждането. Затова ако желаете да участвате, ще е нужно да дойдете на нивата при сеитбата и жътвата. Ако желаете да направите дарение (линк за връзка) за отглеждане на ДарЛимец, от който после даряваме цялата реколта, тогава не е задължително да идвате на сеитбата – доброволците ще сеем и жънем такива ниви. В такъв случай, молим да уточните при превода, че той е дарение за ДарЛимец. Желаем ви вдъхновяващи дни 🙂 и до нови срещи!