За Житния режим

Житния режим 

 

10 дена в лечебницата на природата

 

Историята на житния режим е изключително интересна. През последните години на живота си Учителя Петър Дънов го е правил сам със сестра Йорданка, която му е помагала в домакинството. През 1953 година, 9 години след като той си заминава от този свят, тя сънува Учителя, който й казва, че вече може да разкаже за житния режим на всички останали. Можем да гадаем защо не го е правил заедно с останалите и не го е разкрил още приживе. Може би отговорът е скрит в причината, поради която и семенцето, след като бъде засадено в почвата, се нуждае от своята тишина, тайнственост и уединеност, за да може да израсне голямо и силно и да даде изобилен, здрав плод. А житният режим е успял вече многократно да даде плод, защото се прави от десетки хиляди хора по цялата страна, а и извън нея. Наричан е житен режим, диетата на Дънов, житната диета, житен пост и т.н. Той е един светъл импулс в живота на много хора – да направят положителна промяна в здравето и мирогледа си, да се очистят от ненужното и да събудят скрития си потенциал.
 
*

С какво се храним по време на Житния режим?

 

Самият житен режим продължава 10 дена, във всеки един от които човек се храни със 100 грама жито (което може да раздели на 3 части – сутрин, обед и вечер), 3 ябълки, 9 ореха, 1 лимон, мед по желание и вода в изобилно количество. Всяка от тези храни има дълбоки смисъл и значение. В учението, което имаме от Учителя Петър Дънов, се говори много за видимия и невидимия свят и за видимия свят като проекция на силите на невидимия. Зад всяко растение стои йерархия, която го материлизира в нашия свят. Общувайки или хранейки се съзнателно с него, ние се свързваме с напредналите същества от тази йерархия.

Учителя казва за житото, че то е символ на еволюцията на човешката душа или емблема на Христос. В какво се състои неговата емблематичност? Когато го заровим в земята, неговият стремеж към слънцето го изважда от това погребение и то възкръсва в златен житен клас с още много житени зрънца в него. Когато се храним и свързваме с житеното зрънце, ние научаваме от него закона на самопожертвованието, увеличаваме в себе си стремежа към светлото.

Ябълката е свързана със сърцето. За ябълката Учителя казва, че ако преди да я отхапем, я подържим в ръце и я разгледаме… Ако се вслушаме, ако се потопим в историята, която носят формите, цветовете и ароматът й, тя ще ни докосне със своята приказка – от какъв красив свят идва и какво послание носи.
Ябълката е свързана с красотата на емоционалния свят и с чувствата ни.
Числата, заложени в житния режим също не са случайни. 3 ябълки на ден – това е свързано с трите свята – физически, емоционален и мисловен – или светът на постъпките, светът на чувствата и светът на мислите.
Орехът е свързан с ума. Ако разгърнем един орех, ще видим, че той е с твърда външна черупка, точно както мозъкът е в черепната кутия и ако разгледаме формите на ядката му, ще видим колко много тя прилича на човешкия мозък. Така че орехът е свързан със силите, които организират най-съвършения орган в човешкото тяло – мозъкът. Това са силите, които подхранват нашият ум, респективно връзката ни със света на мислите.
 
*

Как се приготвят продуктите?

На ден се ядат 100 грама жито, 3 ябълки и 9 ореха, които могат да се приготвят по най-различни начини. Никъде не е казано да се правят и разпределят всички дни по един и същи начин, както и няма най-добър начин за приготвяне, който да важи за всеки човек. Ще ви споделим по-подробно за начинът на приготвяне, който предпочитаме ние:

 

Един килограм лимец (цялото пакетче с Дар Лимец) се разделя на 10 равни части. Всеки ден се взима по една от тези части (100 гр),  първо се отмива 3 пъти добре с топла вода и след това се слага в термос. Залива се до горе с вряла вода. На сутринта лимецът е мек и много приятен на вкус.
Друг вариант е от предишния ден лимецът да се накисне в хладка вода, така той пак омеква, но има по-суров и свеж вкус. Лимецът може да се консумира съвсем суров, тъй като е доста по-мек от пшеницата и се дъвчи с лекота. Човек може да сменя начините на приготвяне в различни дни от режима, ако се нуждае от разнообразие. При всички варианти обаче е важно лимецът да бъде добре измит предварително и да бъде приготвен така, че на човек да му е вкусен когато се храни. 

Ябълките са важна част от режима също. Ако човек усеща, че има нужда от повече храна, може да избира по-големи ябълки. Ако има нужда от разнообразие в някакъв момент, може да избира различни сортове. Препоръчително е да са свежи, по възможност домашни или био и да се измиват добре. Когато човек се пречиства, тялото му придобива голяма чувствителност и дори и най-малката погълната отрова или мръсотия може да окаже негативно влияние. Затова е важно да изберем чисти продукти, с които да се храним в тези 10 дена и да ги измиваме добре преди употреба.

Най-препоръчително е орехите да бъдат цели в черупките. Така, освен че човек може лесно да преброи деветте ореха за всеки ден, също така ще има свежи и вкусни ядки, тъй като те се запазват най-добре когато са в черупките си. Веднъж извадени от тях, започват неблагоприятни процеси на окисление и загуба на хранителните качества. Същото важи и за лимеца, който за разлика от пшеницата, е обвит в твърди и плътни люспести обвивки. От ДарЛимец всяка година лющим лимеца непосредствено преди житния режим, за да сме сигурни, че той ще запази максимално ценните си качества.

 

Изключително важен момент от житния режим е приемът на вода. Хубаво е да потърсим жива, изворна вода, която да си напълним отнякъде. Но най-важното при приемът на вода е изобилието. Когато организмът започне да се чисти, водата е най-пръв помощник този процес да се случи плавно и безопасно. Затова е нужно да се грижим всеки ден да пием достатъчно много вода. Топлата вода благоприятства изчистването на шлаките, натрупани в храносмилателната система, а също така помага да задържим температурата на тялото си дори с намален калориен прием в зимните дни. Към водата може да си добавяте лимон, а меда е хубаво да се приема на малки дози – на върха на лъжичката, като се оставя бавно да се разтваря в устата. 

 

Ако приготвяте житото си накиснато в термос, Учителя препоръчва водата от житото да се пие съзнателно, с благодарност, на малки глътки и почти „да се предъвква“, защото в нея има много ценни хранителни вещества от житеното зърно. Това се отразява добре на нервната система.
Важно е проължителното дъвчене на всяка хапка. Може човек да се старае да дъвче всяка хапка жито 99 пъти. Този акт също е символичен и спомага много за усвояването на хранителните вещества, както и удоволетворяването на глада. Хубаво е човек да се храни през цялото време с любов и благодарност.

Друго символичен акт, който може да направи човек е да събира през цялото време на режима всички хранителни отпадъци от черупки, обелки и семки. След режима може да посее семките от ябълките, а хранителните отпадъци да ги зарови на чисто място в природата. 

 

Тези, които ще правят за пръв път житния режим, трябва да знаят, че не е задължително, но почти винаги има момент на криза най-често в първите дни.  При всеки е различно – при някои тя е на третия ден, при някои – на петия ден. В такъв момент на човек може да му се стори, че не може да издържи повече. Нормално е. Нашето тяло и всички клетки в него са изключително интелигенти – в момента, в който им дадем почивка от по-големите количества храна, които ежедневно сме свикнали да поемаме, те преминават в режим чистене. От всички клетки започват да се изхвърлят всякакви натрупани излишества и нечистотии. Този процес може да доведе до замайване, главоболие, чувство на слабост. Но трябва да знаем, че това състояние минава, а след него идва друго – много по-красиво и приятно. Мислите се избистрят, ставите се движат по-леко, изпълнени сме с чувство на лекота. Човек сякаш пречиства и чувствата си – започва с по-голяма сила да вижда доброто в хората и красотата наоколо. Става по-фин, чувствителен, диша по-дълбоко, запомня по-лесно. Изострат се различните сетива, като обоняние, зрение, слух и вкус.
Човек навлиза в едно състояние, което го води по-близко до негова дълбока и красива душевност. Увеличава връзката си със самия себе си, с другите хора, както и с природата. И тогава разбираме смисълът на формулата, която се казва в началото на житния режим,  първия ден сутринта след като се събуди човек.

„Господи, приеми ме в лечебницата на живата природа за 10 дена.“

Преди всяко хранене по време на режима човек може да си казва формулата:
„Божията Любов носи изобилният и пълен живот.“ ( 3 пъти)

 В дните на режима е хубаво човек да води по-спокоен и съзнателетен живот. Хубава музика, красива литература, разходки сред природата са все неща, които носят добри ползи. 

Човек не трябва да се притеснява, ако не успее да издържи 10 дена. Важното е да започне, да се устреми към чистотата. Всеки опит е ценен.
 
*

 Захранване 

След 10-те дена житен режим идва един много важен момент, а именно захранването. То е толкова важно, колкото и самия житен режим. На 10тия, последен ден от житния режим идва едно голямо блаженство, наречено „ангелска супа“. Тя се приготвя от картофи и вода. След като се сварят, може да се добави малко лимонов сок и магданоз. Не се слага сол или черен пипер, тъй като стомахът може да бъде много чувствителен след 10те дена, които е прекарал с най-чиста храна.
Важно е, колкото дена човек е бил на житен режим, толкова дни след това да се храни умерено, внимателно с постепенно увеличаване на количеството храна и чисти, растителни храни. Ако е направил целия режим – 10 дена, то толкова дни и след това трябва да се храни с чиста храна и много да се пази от преяждане. В тези 10 дена да не се консумират животински продукти, захар, силни подправки, рафинирани мазнини, пържени храни, а солта да се добавя постепенно, много умерено и по-малко.
Ако човек е начинаещ в здравословното хранене, може да си помогне за по-лек и успешен житен режим, като започне плавно да намаля храната и в дните преди започване на режима.
 
*

Кога се прави житния режим?

Февруари месец, когато се започва всеобщо житния режим, не е случайно избран. Това е месецът преди пролетната енергия да събуди за живот всичко, което е спало през зимата. Ако тази пролетна енергия ни завари чисти, ние ще можем да й откликнем и да разцъфтим както пролетни цветя в творчество, сила, здраве, работоспособност, красота, добри чувства, мисли и постъпки.

Как се избира датата за житния режим вижте тук.

 

*

Защо с лимец?

Вярваме, че процесът на изчистване и обновяване може да бъде по-силен и приятен, ако качеството и чистотата на малкото храна, която приемаме в тези десет дена са високи. Лимецът е най-древното открито жито от науката, което има доказано по-висока хранителна стойност от пшеницата. Той е по-мек, има приятен вкус и за отглеждането му не е необходимо да бъде обработван с химикали и торове, тъй като е изключително издръжлив на природните условия. (Вижте повече за лимеца)

 

Ние от ДарЛимец не използваме никакви препарати или торове при производството на лимец. Стараем се в процесите на сеене, жънене, прибиране, пакетиране, раздаване да вложим най-добри чувства и намерения. Цялата инициатива се случва напълно безплатно и безвъзмездно с участието на много добронамерени доброволци, което вярваме допринася за чистота, силата и ценността на зрънцата „ДарЛимец“. Всяка година наблягаме на чистотата и качеството при почистване на зърното, което правим непосредствено преди житния режим, за да бъде максимално прясно.

 

Ще се радваме да споделим пакетче с ДарЛимец с вас.

Заявете вашето пакетче с ДарЛимец от Тук.