Как се определя датата за житния режим и защо има различни дати?

Каква е историята на колективния февруарски житен режим?

Всяка година за начало на житния режим се срещат различни дати. Нормално е да има различни хора с различни мнения. 🙂 Житен режим може да се прави всеки месец от годината. Когато режимът се прави с цел пречистване на тялото, тогава е желателно да започне в първите дни след пълнолуние. В беседите си Учителя е давал различни упражнения и режими, които човек може да прави със житото. Но за известния февруарски житен режим той не е говорил публично в своите беседи.

От десетилетия най-масово се практикува февруарския житен режим за пречистване и подготвяне на тялото преди идването на пролетта. За този режим ние знаем от възрастните братя и сестри, като Георги Петков от Габрово, който е писал подробно за февруарският житен режим. За да се запознаете сами, най-добре ви представяме и неговия оригинален текст, който последните десетилетия се ползва като исторически източник на информация за февруарския житен режим:

„За историята на житния режим
Аз започнах да изпълнявам житния режим през месец февруари 1960 година в съответствие с указанията, които ми даде нашата ръководителка от Габрово – сестра Цанка Екимова, една от най-близките до Учителя ученички. През онези години ми правеше впечатление, че начинът на провеждане на режима не е еднакъв в братските групи по градовете. Съществуваха различия в детайлите и това за мене беше учудващо и необяснимо. Случи се така, че в януари 1968 година бях изпратен на двумесечна специализация в София. Тогава посетих на Изгрева Йорданка Жекова – сестрата, която е помагала в домакинството на Учителя, и й се оплаках, че тази година няма да мога да проведа житния режим, понеже нямам условия в София да си приготвям житото. Тогава тя ми предложи да ходя всеки ден в дома й, да се храним заедно и така да изкарам и аз житния режим. Съгласих се с голяма радост и благодарност.

От разговорите със сестра Йорданка разбрах защо имаше различия сред учениците при провеждането на режима. Тя ми обясни, че по времето на Учителя този февруарски режим са го провеждали тайно само те двамата. Учителя приживе не е искал да го даде на Братството. На Изгрева е съществувала традицията да се прави общ обяд за всички, а за вечеря братята и сестрите често са канили Учителя. На всички е правело впечатление, че за известен период през месец февруари Учителя не е присъствал на общата обедна трапеза, отказвал е поканите за вечеря и се е хранел само със сестра Йорданка. Приятелите са приемали тези откази като израз на известно негово желание за почивка и усамотение.
Ние можем само да гадаем каква е причината Учителя да не сподели този режим с Братството, но липсата на сведения за него обяснява на какво се дължат различията в провеждането му. Фактически житният режим, който се провежда през февруари, не е описан в никоя беседа, нито е споменаван в разговорите, записани от брат Боян Боев. Упражненията с жито, дадени в някои от беседите, са доста различни от начина на провеждане на този февруарски режим. Някои приятели твърдят, че са чели за този режим в еди-коя си беседа, но всъщност става въпрос за други упражнения и задачи, които Учителя е задавал в Школата. Сестра Йорданка Жекова е единствената, която е била запозната с този житен режим. Тя ми сподели, че през 1953 година Учителя й се явява насън като видение и й разрешава да даде режима на Братството. Тъй като беше изключително свенлива, скромна и свита душа, тя не го беше описала. Каза ми, че го споделя само с тези, които се интересуват. Тези братя и сестри, от своя страна, съответно са преразказвали за режима на други и така са възникнали неточности и непълноти. Затруднението идваше и от това, че даже най-близките до Учителя ученици, като брат Боян Боев, брат Борис Николов, сестра Паша Теодорова, сестра Мария Тодорова и други, фактически не знаеха за съществуването на житния режим. Затова аз съм изключително благодарен на съдбата за дадената ми възможност да карам режима със сестра Йорданка, която единствена го е правила с Учителя, и да й задам много въпроси, които да изяснят всички детайли. Сега споделям наученото, за да стане истината достъпна за този, който желае да се докосне до нея.
Житният режим започва винаги през месец февруари, от един до три дни след пълнолуние. Тъй като то всяка година се пада на различни дати, затова и началото на режима не е на една и съща дата. Понякога, когато пълнолунието е към края на февруари, режимът може да продължи и в началото на март. Трябва веднага да отбележим, че житният режим през месец февруари няма връзка със зодиакалния знак Водолей, а е свързан с пречистване, повлияно от идващата пролетна енергия и пролетното равноденствие. Учителя е избрал февруари като най-подходящ период за прочистване на организма. През февруари природата още „спи зимен сън“, но тогава е подходящ период да пречистим физически и духовно организма си, за да можем да възприемем праната, която е в изобилие в началото на пролетта. И наистина, през януари е все още много рано, температурните условия в този месец често са много сурови, което би изтощило организма при евентуален пост, а през март е вече късно за пречистване в условията на умерения климатичен пояс.

Когато пълнолунието през февруари се падне в последните дни на месеца (например 27–28 февруари), при положение че началото на режима е до три дни след пълнолуние, това би означавало той да започне вече през месец март, а това не е правилно, защото противоречи на основното правило режимът да започва през месец февруари. В такива извънредни случаи се водим от пълнолунието в крайните дати на месец януари, при което режимът трябва да започне в началото на февруари. Важно е отпостването да става на разсип на Луната, т.е. преди датата на новолунието. “
Георги Петков

Текста е взет от официалния сайт на ОББ https://beinsadouno.org/iztoriqta-na-jitnia-rejim/

Йорданка Жекова
Йорданка Жекова